Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatisgratäng

Recept på vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatis- och jordärtskocksgratäng. Under tiden steken vilar gratineras jordärtskocksgratängen.

Mattias Larsson
Vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatisgratäng
Vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatisgratäng
Vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatisgratäng
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 700 gvildsvinsstek- urbenad, (nätad eller uppbunden)
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msksmör
  • 1 mskolivolja
  • 5timjankvistar

Gratäng

  • 350 gpotatis
  • 250 gjordärtskocka
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 100 gcheddarost

Kålrabbi

  • 300 gkålrabbi
  • 50 ghasselnötter
  • 50 gsmör
  • 1 dlvatten
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda steken med salt och peppar. Krossa vitlöksklyftorna. Bryn steken i smör och olja tillsammans med vitlök och timjankvistar tills den fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form.

  2. Tillaga steken mitt i ugnen ca 1 timme och 15 min tills den har 65° innertemperatur. Låt steken vila 10–15 min före servering, så att innertemperaturen höjs till 68°.

  3. Gratäng: Höj ugnsvärmen till 225°.  Skölj potatis och jordärtskockor ordentligt i ljummet -vatten. Skiva tunt. Skala och skiva vitlöken. Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Lägg potatis, jordärtskockor och vitlök i gräddmjölken och låt sjuda ca 20 min tills potatis och jordärtskockor är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om med jämna mellanrum och krydda med salt.

  4. Häll upp potatisblandningen i en ugnssäker form och riv över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min tills den har en fin gratinerad yta.

  5. Kålrabbi: Skala kålrabbin och skär bort den nedersta vita delen som är lite hård och träig. Skär kålrabbin i cm-stora bitar. Grovhacka nötterna.

  6. Lägg kålrabbin i en vid kastrull och tillsätt smör, vatten och salt. Koka upp och låt koka ca 7 min tills vattnet kokat bort. Lägg ner hasselnötterna och koka vidare 1–2 min tills smöret börjat bryna lite lätt.

  7. Skär steken i skivor och servera med kålrabbifräs och gratäng.

Vad tyckte du om receptet?