Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås

Recept på vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås. Perfekt söndagsmiddag – mört gott kött med en härlig cidersmörsås.

Mattias Larsson
Vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås
Vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås
Vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 700 gvildsvinsytterfilé
  • 250 gbrysselkål
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 2 krmsalt- + 0,5 tsk

Sås

  • 0,5gul lök
  • 0,5äpple
  • 1 mskolivolja
  • 2 dlvatten
  • 1 dläppelcider- torr
  • 2 mskäppelcidervinäger
  • 1 mskkonc kycklingfond
  • 2timjankvistar
  • 100 gsmör
  • 2 krmsalt

Potatis

  • 500 gpotatisar- små, kokta
  • 6timjankvistar
  • 2 msksmör
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Sås: Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka äpplet. Fräs lök och äpple i olja i en kastrull 2–3 min. Häll på vatten, cider, vinäger och fond. Lägg ner timjankvistarna och låt koka tills ca 2 dl återstår.

  2. Sila såsen. Koka upp på nytt och mixa ner smöret precis före servering. Krydda med salt.

  3. Putsa och skär köttet i ca 1 1/2 cm tjocka medaljonger. Ansa brysselkålen och halvera dem.

  4. Stek brysselkålen i 1 msk smör och 1 msk olja 4–5 min på medelhög temperatur. Krydda med 2 krm salt.

  5. Krydda medaljongerna med 1/2 tsk salt. Stek dem i 1 msk smör och 1 msk olja 3–4 min på varje sida, 68° innertemperatur.

  6. Potatis: Repa timjanbladen från kvistarna. Stek potatisen i smör tillsammans med timjanbladen 3–4 min på högsta temperatur. Tillsätt socker och salt och stek vidare ca 1 minut tills potatisen är fint karamelliserad.

  7. Servera medaljongerna med potatis, brysselkål och den goda såsen.

Vad tyckte du om receptet?