Vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås

Recept på vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås. Perfekt söndagsmiddag – mört gott kött med en härlig cidersmörsås.
Mattias Larsson
Vildsvinsmedaljonger med brysselkål och cidersmörsås
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 700 g vildsvinsytterfilé
  • 250 g brysselkål
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 krm salt - + 0,5 tsk

Sås

  • 0,5 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 dl äppelcider - torr
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 2 timjankvistar
  • 100 g smör
  • 2 krm salt

Potatis

  • 500 g potatisar - små, kokta
  • 6 timjankvistar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sås: Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka äpplet. Fräs lök och äpple i olja i en kastrull 2–3 min. Häll på vatten, cider, vinäger och fond. Lägg ner timjankvistarna och låt koka tills ca 2 dl återstår.

  2. Sila såsen. Koka upp på nytt och mixa ner smöret precis före servering. Krydda med salt.

  3. Putsa och skär köttet i ca 1 1/2 cm tjocka medaljonger. Ansa brysselkålen och halvera dem.

  4. Stek brysselkålen i 1 msk smör och 1 msk olja 4–5 min på medelhög temperatur. Krydda med 2 krm salt.

  5. Krydda medaljongerna med 1/2 tsk salt. Stek dem i 1 msk smör och 1 msk olja 3–4 min på varje sida, 68° innertemperatur.

  6. Potatis: Repa timjanbladen från kvistarna. Stek potatisen i smör tillsammans med timjanbladen 3–4 min på högsta temperatur. Tillsätt socker och salt och stek vidare ca 1 minut tills potatisen är fint karamelliserad.

  7. Servera medaljongerna med potatis, brysselkål och den goda såsen.

Vad tyckte du om receptet?