Vildsvinsköttbullar med italiensk tomatsås

Uppdatera de klassiska köttbullarna med en smak av vilt, dessa innehåller vildsvinsfärs. Till dessa en italiensk, mustig tomatsås och spagetti.

Christina Asplund
Vildsvinsköttbullar med italiensk tomatsås
Foto: Thomas Carlén

Köttbullar

  • 0,5 dl havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk viltfond
  • 0,5 gul lök - finhackad
  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 1 msk smör
  • 500 g vildsvinsfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 ägg

Italiensk tomatsås

  • 0,5 gul lök - finhackad
  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 burk krossade tomater - 400 g
  • 1,5 tsk rosmarin - finahackad
  • 1,5 tsk timjan - finhackad
  • 2 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 250 g spagetti - bucatini
  • parmesanost - riven
  • timjan - färsk

Gör så här

  1. Lägg havregryn med mjölk och viltfond i en bunke. Låt svälla i 10 minuter. Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna tills löken är blank och mjuk. Lägg över i bunken och tillsätt färs, salt, peppar och ägg. Rör om till en smidig färs.

  2. Forma små köttbullar med oljande händer och lägg på smörpapper. Stek dem i omgångar i en stekpanna med smör, i cirka 5 minuter. Skaka pannan under tiden så att köttbullarna blir runda.

  3. Tomatsås: Fräs lök, vitlök i olivolja i en gryta tills löken är blank och mjuk. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i 1 minut. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Tillsätt krossade tomater, rosmarin, timjan och socker. Låt puttra i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.

  4. Vänd försiktigt ner köttbullarna i såsen. Låt dem sjuda i 5 minuter.

  5. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Vänd ner pastan och servera i djupa varma tallrikar. Strö över hyvlad parmesan och timjan.

Vad tyckte du om receptet?