Vildsvinsfilé, vitlöksmarinerad

Denna rätt går bra att göra även på hjort eller älg. Vi lagade den också på vanlig fläskfilé som blev jättegod.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 kg vildsvinsfilé - eller fläskfilé
  • 1 msk vitpeppar - krossad

Marinad

  • 10 schalottenlökar - finhackade
  • 5 persiljekvistar - hackade
  • 0,5 dl timjan - finhackad färsk
  • 3 dl rödvin
  • 4 dl solrosolja
  • 15 vitlöksklyftor - skivade

Svampratatouille

  • 2 gula lökar - finhackade
  • 200 g champinjoner - finhackade
  • 2 msk smör
  • 100 g trattkantareller
  • 100 g svart trumpetsvamp
  • 200 g karljohansvamp
  • 2 msk smör
  • 1 zucchini - tärnad, ca 350 g
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Avkok

  • 500 g rönnbär - frostnupna eller frysta
  • 5 dl vatten

Sås

  • 300 g rönnbär - frostnupna eller frysta
  • 1 dl rönnbärsavkok
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk potatismjöl

Smörslungad potatis

  • 2 kg potatis - liten tunnskalig
  • 4 - 6 msk smör
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Vildsvin: Putsa filéerna fria från senor och hinnor och gnid in med vitpeppar. Blanda samman marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Lägg i filéerna och knyt ihop. Låt ligga i kylen 2 dygn.

  2. Sätt ugnen på 175°. Tag upp filéerna och torka av dem. Grilla eller stek dem i het panna runtom tills de fått färg. Salta med 1 1/2 tsk salt runtom och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Stek i ugn ca 20 min tills innertemperaturen är 65°. Låt köttet vila under folie ca 5 min innan det skärs upp.

  3. Servera köttet med rönnbärssås, svampratatouille och smörslungad potatis.

  4. Svampratatouille: Vilka svampar man tar i den här ratatouillen är inte så kinkigt - bara det är skogssvampar.

  5. Fräs ihop champinjoner och lök i smör tills vätskan har kokat in.

  6. I en annan stekpanna fräs den övriga svampen i smör på medelgod värme ca 5 min. Blanda ner zucchini och fräs ytterligare ca 5 min.Blanda ner champinjonblandningen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

  7. Rönnbärssås: Såsen görs på ett avkok av rönnbär som man måste börja med. Avkoket skall koka ca 2 tim.

  8. Avkok: Skölj rönnbären och koka i vatten under lock ca 2 tim. Sila avkoket.

  9. Sås: Koka rönnbär, avkok och socker ca 5 min utan lock. Vispa ner potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Koka upp och smaka av med ev mer socker.

  10. Smörslungad potatis: Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är halvkokt. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

  11. Stek potatisarna i smör på medelgod värme tills de får fin gyllenbrun färg och är genomstekta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!