Vetedeg, grundrecept

Recept på klassisk vetedeg till bullar och vetelängder. Med den större mängden smör blir degen extra lyxig.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 75 - 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0,25 pkt jäst - 12,5 g
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk socker
  • 1 tsk kardemumma - finstött, kan uteslutas
  • 7 dl vetemjöl - ca

Gör så här

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Blanda i mjölken och låt svalna till 36 grader.

  2. Smula jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin eller matberedare monterade med degkrok. Häll i mjölken. Rör i salt, socker och kardemumma.

  3. Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Arbeta in resten av mjölet, 1 msk i taget, tills det blir en mjuk, smidig deg. Tillsätt ev lite mera mjöl om det behövs, men degen får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

  4. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök