Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse

Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse är en väl genomarbetad förrätt. Aniskrasse eller krasse Atsina är en god lakritsmakande krasse som finns hos grönsakshandlare. Fråga i din butik eller i någon saluhall om de kan beställa hem.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 8 venusmusslor - eller 16 hjärtmusslor
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 minifänkål - (50 g)
  • 1 ask aniskrasse - (krasse Atsina)

Lakritspasta

  • 1,25 dl durumvete
  • 1 ägg
  • 0,75 tsk lakritsrot - mald
  • 0,75 tsk lakritsgranulat

Gör så här

  1. Pasta: Häll upp mjölet på ­arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck ägget och lägg i gropen. Arbeta in lite ägg i taget i mjölet med en gaffel. Blanda i lakritsen och arbeta ihop degen, som blir ganska tjock. Knåda med händerna tills degen är smidig. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Ta ut degen och dela den i två bitar. Kavla en degbit i taget i pastamaskin eller tunnt för hand, ca 3 mm. Skär ­degen i ca 1 cm breda remsor. Häng ­pastan över t ex en stolsrygg och låt den torka i rumstemperatur ca 2 timmar.

  3. Skölj musslorna noga i kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör. Häll på vinet och låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 min, tills musslorna öppnats. Används hjärtmusslor räcker det med 2 min koktid. Lyft upp musslorna och lägg åt sidan. Koka ihop spadet tills hälften återstår. Häll på grädden och låt koka ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

  4. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan ca 3 min, tills den är genomkokt. Låt rinna av. Lägg ­pastan i djupa tallrikar. Lägg på musslorna. Hyvla över fänkål och häll på såsen. Klipp över krassen. Krydda eventuellt med extra ­lakritsgranulat och fänkålsdill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!