Vegolasagne med belugalinser, färskost och rosmarin

Vegolasagne med belugalinser, färskost och rosmarin är en festlig vegorätt. Med färska lasagneplattor och färskost går det ganska snabbt att göra lasagne till vardags.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 3 kvistar rosmarin - eller 1 tsk torkad
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl belugalinser
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 3,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 300 g färskost - naturell
  • 200 g gruyère - eller annan lagrad ost. riven
  • 200 g lasagneplattor - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och grovriv morötterna. Hacka rosmarinbladen. Fräs grönsakerna i olja i en gryta ca 3 min.

  2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Rör ner linser och krossade tomater och häll på vattnet. Sjud under lock på svag värme ca 25 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Rör ihop färskost och ost, men spara 1 dl av den rivna osten.

  4. Bred ut lite av linsröran i en smord ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor och skeda över ytterligare ett lager linsgryta. Klicka ut hälften av färskoströran. Upprepa med ytterligare ett lager plattor, linsröra och färskoströra. Avsluta med lasagneplattor. Pressa ner plattorna lätt, så att kanterna blir blöta. Strö över den sparade rivna osten.

  5. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!