Vegoburgare med svamp och gorgonzola

Recept på vegoburgare - en riktig smakbomb med svamp och gorgonzola. Måste testas!
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 gul lök - liten
  • 300 g champinjoner - eller portobello
  • 2 msk olivolja - + 1 msk, eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl sojabönsmjöl - t ex Risenta
  • 1 ägg
  • 1 msk grönsaksfond - konc
  • 0,5 dl solrosfrön - rostade
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 4 skivor gorgonzolaost - eller annan krämig blåmögelost
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 bifftomater
  • 0,5 grönsalladshuvud
  • 1 msk solrosfrön - rostade, ev

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar. Bryn lök och svamp i 2 msk olja tills de fått färg. Krydda med salt.

  2. Spara 1dl av den brynta svampen till topping. Mixa resterande svamp med mixerstav och blanda ner sojabönsmjöl, ägg och grönsaksfond. Blanda väl till en fast smet. Hacka solrosfröna och blanda ner. Krydda med timjan och peppar.

  3. Forma smeten till fyra biffar. Låt stå ca 10 min. Stek dem i 1 msk olja ca 5 min på varje sida.

  4. Lägg den brynta svampen och osten på burgarna. Täck pannan med ett lock så att osten smälter.

  5. Servera burgarna i bröd med senap, skivade tomater och sallad. Strö eventuellt över lite rostade solrosfrön.

Foto: Copyright © Per Ranung, All Rights Reserved. Dett

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!