Vegetarisk smörgåstårta med sötpotatis

Vacker som en sommaräng, fylld med rotsaker och täckt med avokadokräm.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1 runt vitt bröd - se recept nedan

Avokadokräm

  • 3 avokador
  • 1 liten citron - skal + 2 tsk pressad saft
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk honung - flytande
  • salt
  • vitpeppar

Inlagda morötter

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 morötter - stora

Ugnsbakade betor

  • 2 rödbetor

Sötpotatiskräm

  • 1 sötpotatis
  • olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime
  • salt
  • svartpeppar
  • timjan - färsk

Fyllning och garnering

  • 5 salladslökar
  • 2 dl valnötter - grovhackade
  • 1 gurka
  • machesallad
  • penséer
  • ärtskott

Gör så här

  1. Avokadokräm: Dela avokadorna och gröp ut köttet i en skål. Tillsätt citronskal och saft. Mixa till en jämn kräm med mixerstav. Rör ner crème fraiche och blanda. Smaka av krämen med honung, salt och vitpeppar. Lägg hälften av krämen i en spritspåse, försedd med krusig tyll. Ställ skålen med resten av krämen i kylskåp.

  2.  Inlagda morötter: Koka upp vatten, ättika och strösocker i en liten kastrull. Låt det svalna. Skala morötterna och hyvla dem på längden med en potatisskalare eller mandolin. Blanda runt morötterna i lagen. Låt det stå i minst 20 min.

  3. Ugnsbakade betor: Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba eller skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och baka dem mitt i ugnen i ca 25 min. Låt dem svalna och skär dem sedan i mindre bitar.

  4. Sötpotatiskräm: Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta potatisbitarna mjuka mitt i ugnen i ca 25 min. Mixa sötpotatisen tillsammans med riven vitlök, pressad limesaft, salt och svartpeppar. Hacka timjan och rör ner den. Ställ krämen i kylskåp.

  5. Montering: Skär brödet i tre bottnar. Bred sötpotatiskräm på den första bottnen, lägg på hälften av de små rödbetsbitarna och strö över hackad salladslök. Lägg på nästa botten och upprepa, men byt ut salladslök mot valnötter. Lägg på sista bottnen och bred ut avokadokräm på och runt om hela tårtan.

  6. Hyvla gurkan på längden i remsor. Garnera tårtan med hoprullade gurkremsor, inlagda morötter, machesallad och ev penséer. Fäst ärtskott runt om hela tårtan.

Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!