Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Vegetarisk schnitzel med svamptopping

Recept på vegetarisk schnitzel av rotselleri som toppas med en smakrik svampröra.

Vegetarisk schnitzel med svamptopping
Vegetarisk schnitzel med svamptopping
Vegetarisk schnitzel med svamptopping
Vegetarisk schnitzel av rotselleri Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 rotselleri - (ca 800 g)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • 2 msk rapsolja

Svamp

  • 300 g svamp - blandad, t ex champinjoner, kantareller, ­­trattkantareller
  • 0,5 gul lök - liten
  • 4 enbär
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk halvtorr sherry
  • 1 tsk kinesisk soja

Garnering

  • gräslök - strimlad

Tillbehör

  • klyftpotatis
  • sallad

Gör så här

  1. Skär sellerin i ca 2 cm tjocka skivor. Skär bort skalet runtom skivorna. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka, i ca 5 min. Låt skivorna ­rinna av och lägg dem sedan på hushållspapper så att de torkar.

  2. Vänd selleriskivorna i mjölet blandat med salt och peppar. Vänd dem sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Låt selleriskivorna ligga och torka i ca 15 min.

  3. Svamp: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka enbären. Stek svampen utan fett tills det mesta av vätskan koka bort. Tillsätt smöret och blanda i lök och enbär. Stek tills allt har fått fin färg. Krydda med salt och peppar och blanda i crème fraiche, sherry och soja.

  4. Stek selleriskivorna i smör och olja tills de har fått fin färg i ca 3 min på varje sida.

  5. Toppa skivorna med svampröra och strö över gräslök. Servera med klyftpotatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?