Vegetarisk ”viltpaté” med äppel- och lingonchutney

Recept på vegetarisk paté med hemgjord chutney på äpplen och lingon. Patén som blir över är hållbar i kylen ca 2 veckor. Den går att -frysa men kan bli lite vattnig vid upptining.

Vegetarisk ”viltpaté” med äppel- och lingonchutney
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g vegofärs - fryst formbar t ex Anamma
  • 100 g skogschampinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 enbär - torkade
  • 1 msk smör
  • 1 msk timjan - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk rött vin
  • 0,5 msk konc grönsaksfond - (Knorr)

Äppel- och lingonchutney

  • 1 äpple
  • 1 dl lingon
  • 1 dl rårörsocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • kex - små

Garnering

  • timjankvistar

Gör så här

  1. Tina färsen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 175°.

  2. Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Krossa och finhacka enbären. Stek svamp, lök, vitlök och enbär i smör under omrörning tills all vätska kokat in och allt fått fin färg. Blanda i timjan och krydda med salt och peppar. Låt svalna.

  3. Blanda svampfräset med färsen. Tillsätt ägg, grädde, vin och fond och arbeta ihop till en smidig smet. Bred ut smeten i en smord, avlång form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda patén mitt i -ugnen ca 45 min. Ta ut och låt kallna.

  4. Chutney: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt lingon, socker, vinäger, lagerblad och salt. Låt koka utan lock ca 10 min, rör då och då. Låt chutneyn kallna.

  5. Stjälp upp patén på en skär-bräda. Skär den i skivor. Halvera eventuellt skivorna och lägg dem på kex. Klicka på lite chutney och garnera med timjankvistar.

Vad tyckte du om receptet?