Vegetarisk kålpudding med rårörda lingon

Recept på vegetarisk kålpudding. Att laga en kålpudding är verkligen busenkelt. Istället för kryddpeppar får den här varianten god smak av enbär och timjan. Kokt potatis till och rårörda lingon ger förstås en extra vardagslyxig känsla.
Caroline Hofberg
Vegetarisk kålpudding med rårörda lingon
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 750 g rödkål
  • smör - eller rapsolja
  • 1,5 msk sirap - mörk
  • 400 g vegofärs - helst formbar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald
  • 8 enbär - stötta
  • 1,5 tsk timjan
  • 3 dl vatten
  • 1,5 msk grönsaksfond

Rårörda lingon

  • 1 pkt lingon - frysta, 250 g
  • 1,5 dl rörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålen. Bryn den ganska hårt i smör eller rapsolja i en stekpanna. Rör i sirap och ta från värmen. Låt svalna.

  2. Blanda färsen med salt, peppar, enbär och timjan.

  3. Blanda kål och färs. Lägg blandningen i en ugnsfast form. Blanda vatten och fond och häll i formen.

  4. Stek kålpuddingen i mitten av ugnen 40–50 minuter. Servera med kokt potatis och lingon.

  5. Lingon: Tina lingonen. Rör ihop lingon och socker tills bären är mosiga och sockret löst sig.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök