Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och kålsallad
Koktid: 45 minuter
I ugn: 15 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och krispig kålsallad är en indisk ”urgryta” med massor av härliga kryddor. Grytan serveras med nybakat tunnbröd.
Ingredienser
-
1
gul lök
-
1
vitlöksklyfta
-
1 bit
ingefära
- (5 cm)
-
2 msk
rapsolja
- + 1 msk
-
3 dl
tomater
- krossade
-
2 burkar
kokosmjölk
- (à 400 ml)
-
200 g
potatis
-
300 g
blomkål
-
1
zucchini
-
1 burk
kikärter
- (400 g)
-
1 tsk
salt
Kryddmix
-
1 msk
kardemumma
- grön, mald
-
1 msk
korianderfrö
- hela
-
2 tsk
kanel
- mald
-
2 tsk
farinsocker
-
1 tsk
chiliflakes
-
1 tsk
curry
-
1 tsk
gurkmeja
-
1 tsk
paprikapulver
-
1 tsk
spiskummin
- mald
-
1 tsk
ingefära
- mald
-
1 tsk
salt
Kokosris
-
4 dl
basmatiris
-
1 burk
kokosmjölk
- (400 ml)
-
4 dl
vatten
-
3
stjärnanis
-
3
limeblad
-
1 tsk
salt
Gurkyoghurt
-
0,5
gurka
-
1
vitlöksklyfta
-
2 dl
matyoghurt
-
1 tsk
mynta
-
1 tsk
honung
-
2 krm
salt
Kålsallad med koriander och sultanrussin
-
1
spetskål
-
1 msk
lime
- pressad
-
1 msk
fisksås
- asiatisk
-
1 dl
solrosfrön
-
0,5 dl
sultanrussin
Tunnbröd
-
2 dl
vatten
-
5 dl
vetemjöl
- (300 g)
-
1,5 tsk
salt
-
2 tsk
rapsolja
Garnering
-
100 g
potatischips
- naturella
-
0,5 kruka
koriander
Gör så här
-
Mixa alla ingredienser till kryddmixen. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs lök, vitlök och ingefära i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt kryddmix och fräs på låg värme ca 5 min. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk, Sjud under lock ca 45 min. Mixa såsen med mixerstav.
-
Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatisen i cm-tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 15 min.
-
Kokosris: Skölj riset. Lägg det i en kastrull och tillsätt kokosmjölk, vatten, stjärnanis och salt. Låt koka upp och låt koka 10–12 min. Stäng av värmen och låt riset svälla under lock ca 10 min. Fluffa till riset med en gaffel.
-
Gurkyoghurt: Riv gurka och skalad vitlök och krama ut vätskan. Blanda rivet med yoghurt, mynta och honung. Krydda med salt.
-
Sallad: Strimla kålen och blanda ihop med limesaft och fisksås. Blanda i solrosfrön och russin.
-
Tunnbröd: Koka upp vattnet. Blanda mjöl, salt och olja. Häll över vattnet och arbeta ihop till en fast deg. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut dem tunt till rundlar, ca 20 i diameter. Stek dem i torr stekpanna tills de fått fin färg. Lägg dem undan för undan i en handduk så att de behåller värmen.
-
Skär zucchini och blomkål i ca 2 cm stora bitar. Stek zucchinin i 1 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt. Vänd ner potatis, zucchini, blomkål och kikärter i grytan. Låt puttra ca 5 min. Strö över krossade potatischips och koriander. Servera grytan med ris, yoghurt, sallad och tunnbröd.