Calzone med ricottaröra

Gör en lyxig vegetarisk pizza hemma. Calzone med ricotta- och kronärtskocksröra lagas snabbt med färdigt pizzakit som bas. Tomatsåsen i pizzakitet piffas upp med vitlök och extra parmesan. 

Petra Lindstrand
Calzone med ricottaröra
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 pizzakit - med tomatsås (600 g), gärna Sara Lee
  • 50 g parmesan - + 25 g
  • 1 burk kronärtskockor - inlagda (300 g)
  • 250 g ricottaost
  • 100 g babyspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 100 g sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200° och sätt samtidigt in en plåt i ugnen.

  2. Riv parmesanen. Häll bort lagen från kronärtskockorna och grovhacka dem. Blanda 50 g parmesan, kronärtskockor, ricotta och spenat. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

  3. Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Dra ut den lätt och skär den i två delar. Bred fyllning på halva degbitarna. Vik över ena sidan och nyp till kanterna ordentligt. Pensla ovansidorna med 1 msk olja.

  4. För över pizzorna med papperet på den heta plåten. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills de fått fin färg.

  5. Sås: Skala och finhacka vitöken. Fräs den i 1/2 msk olja ca 1 minut. Tillsätt tomatsås, 1/2 dl vatten och 1 krm salt och sjud ca 2 min. Rör ner 25 g parmesan och låt det smälta ihop. Skär calzonen i bitar och servera med tomatsås och sallad.

Vad tyckte du om receptet?