Västerbottenpaj med smörstekta kantareller

Västerbottenpaj med smörstekta kantareller – bästa receptet! Denna västerbottenpaj toppas med bondbönor och kantareller.

Malin Landquist
Västerbottenpaj med smörstekta kantareller
Västerbottenspaj med smörstekta kantareller. Foto: Peter Carlsson

Västerbottenspaj med smörstekta kantareller

  • 75 g smör
  • 3 dl dinkelsikt - (165 g)
  • 1 dl kesella (1%)
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 1 krm muskotnöt - riven
  • 200 g västerbottensost - riven

Kantareller

  • 250 g bondbönor
  • 500 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Gör så här

  1. Mixa smör och mjöl till smulor i en matberedare.

  2. Tillsätt kesella och salt och blanda snabbt ihop till en deg.

  3. Tryck ut degen i  en  pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och ställ i kylen ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajbottnen mitt i ugnen 12–15 min.

  5. Fyllning: Vispa alla ingredienser utom osten. Rör ner osten och fördela smeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna före servering.

  6. Plocka bönorna ur ärtskidorna. Förväll dem i kokande vatten 1–2 min. Skölj i kallt vatten och ”ploppa” dem ur deras tunna skal.

  7. Kantareller: Borsta och halvera stora svampar. Fräs dem i 1 msk smör i en stekpanna på medelvärme tills all vätska dunstat bort.

  8. Höj värmen och tillsätt 2 msk smör. Stek tills kantarellerna har fått fin färg. Krydda med salt och peppar och blanda i bondbönorna. Fördela fräset på pajen och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Se även:

Godaste recepten med västerbottenost

Snittar med färskost

Galet smarriga efterrätter med choklad