Västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche

Recept på västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche. Här med lyxiga crème fraiche- och löjromsklickar. En lyxig paj att bjuda på till nyår, jul och kräftskiva.

Tommy Myllymäki
Västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 3 msk vispgrädde

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g västerbottensost - riven

Tillbehör

  • 1 bit rödlök - liten
  • 1 citron
  • 50 g löjrom
  • 1 dl crème fraiche
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till degen snabbt för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°. Blanda samman ägg, mjölk, grädde och ost. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda ca 30 min, tills äggstanningen har stelnat.

  3. Skala och skär löken i ringar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det gula skalet och skär det i tunna strimlor.

  4. Garnera pajen med löjrom, crème fraiche, lök, citronskal och dill före servering. 

Vad tyckte du om receptet?