Västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche

Recept på västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche. Kräftfesternas paj nummer ett! Här med lyxiga crème fraiche- och löjromsklickar.
Tommy Myllymäki

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 3 msk vispgrädde

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g västerbottensost - riven

Tillbehör

  • 1 bit rödlök - liten
  • 1 citron
  • 50 g löjrom
  • 1 dl crème fraiche
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till degen snabbt för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°. Blanda samman ägg, mjölk, grädde och ost. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda ca 30 min, tills äggstanningen har stelnat.

  3. Skala och skär löken i ringar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det gula skalet och skär det i tunna strimlor.

  4. Garnera pajen med löjrom, crème fraiche, lök, citronskal och dill före servering. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!