Västerbottensosttartlette med rökt lax och löjrom
I frys: 30 minuter
I ugn: 40 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Västerbottenstartlette toppad med rökt lax och löjrom är en festlig förrätt. Välj en varmrökt lax av bra kvalitet.
Ingredienser
-
3,5 dl
vetemjöl
- (210 g)
-
125 g
smör
-
0,5 tsk
salt
-
1
ägg
Fyllning
-
2
ägg
- stora
-
1 dl
vispgrädde
-
1 dl
mjölk
-
1 krm
salt
-
225 g
västerbottensost
Topping
-
150 g
laxfilé
- varmrökt
-
100 g
löjrom
-
1 dl
smetana
Garnering
-
körvel
Gör så här
-
Blanda mjöl, smör och salt. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en kvadratisk pajform med löstagbar botten, ca 21x21 cm. Ställ pajbotten i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10–15 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
-
Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt. Strö ut osten i pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat. Låt pajen kallna. Skär pajen i 16 bitar.
-
Smula sönder laxen. Toppa pajen med lax, löjrom och smetana. Garnera med körvel.