Västerbottensmousse med gingravad fjällröding och kalixlöjrom

Recept med fjällröding. Moussen med västerbottenosten blir en liten smakexplosion i munnen till den lena fisken.
Västerbottensmousse med gingravad fjällröding och kalixlöjrom
Västerbottensmousse med gingravad fjällröding och kalixlöjrom Foto: Per Magnus Persson

Röding

  • 300 g rödingfilé - med skinn som varit fryst i minst 3 dygn

Gravning

  • 1 tsk vitpeppar - hel
  • 1 tsk enbär
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk salt
  • 0,5 knippa dill - grovhackad
  • 0,5 kruka timjan - grovhackad
  • 1,5 msk gin

Mousse

  • 2 gelatinblad
  • 75 g västerbottensost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl gräslök - hackad

Romcrème

  • 0,5 dl crème fraiche
  • 40 g kalixlöjrom

Garnering

  • 40 g kalixlöjrom

Gör så här

  1. Gravning: Krossa pepparkorn och enbär i en mortel eller kryddmixer. Blanda peppar och enbär med socker och salt. Strö hälften av blandningen i en form. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt och strö resten av kryddblandningen över. Lägg på dill och timjan och droppa över gin. Täck med plastfolie och lägg gärna på en tyngd. Låt grava i kylen ca 1 1/2 dygn.

  2. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Riv osten fint. Värm grädden till 65 grader. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och låt smälta i grädden. Tillsätt osten. Krydda med salt och peppar.

  3. Häll smeten i en form, ca 8 x 20 cm, klädd med plastfolie. Låt stelna i kylen 4–6 timmar.

  4. Romcrème: Blanda crème fraiche och rom.

  5. Skär fjällrödingen i tunna skivor. Skär moussen i .tta rektanglar. Vänd bitarna i gräslök före servering. Fördela lax och mousse på tallrikar. Klicka romcrèmen bredvid och toppa med löjrom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!