Västerbottenpaj - recept

Västerbottenpaj är en älskad klassiker. Här är vår godaste recept på en riktigt god, krämig och smakrik västerbottenostpaj som är enkel att göra själv. Perfekt till midsommar, påsk, buffé och som tillbehör till kräftorna på kräftskivan. Den är också underbart god att njuta av precis som den här, tillsammans med en god sallad.
Mitt Kök
Foto: Susanne Hallman
Foto: Susanne Hallman

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 ägg
  • 300 g västerbottensost - riven
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt - lite
  • svartpeppar - lite

Gör så här

  1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.

  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.

  3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.

  4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.

  5. Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.

  6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.

  7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.

  8. Servera pajen ljummen.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Västerbottenpaj i miniformat - klara på 15 minuter!

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!