Västerbottenpaj med hasselnötter och kantareller

Västerbottenpaj är en av många älskad klassiker. Den fungerar på de flesta bufféer, men har onekligen sin prime time under kräftsäsongen. Här ger hasselnötter i degen och i fyllningen, samt kantareller som topping den här traditionella pajen en helt, ny smak.
Mitt Kök
Västerbottenpaj med hasselnötter och kantareller
Wolfgang Kleinschmidt

Deg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl hasselnötskärnor - rostade
  • 200 g smör - kylskåpskallt, skuret i tärningar
  • 1 stort ägg - kylskåpskallt
  • 2 - 3 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 0,25 krm salt
  • 0,5 - 1 krm svartpeppar - nymalen
  • 200 g gratängost - riven
  • 150 g västerbottensost - riven
  • 3 msk hasselnötskärnor - grovhackade rostade
  • 4 - 5 dl kantareller - små rensade
  • 1 - 2 msk smör - gärna klarifierat smör
  • 2 msk dill - hackad
  • flingsalt - nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Mixa ihop mjöl och hasselnötskärnor i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 15 minuter.

  2. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt pajen vila i frysen ca 15 minuter.

  3. Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter.

  4. Sänk ugnstemperaturen till 200º.

  5. Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.

  6. Häll fyllningen i pajskalet, strö över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg. Låt vila ca 30 minuter.

  7. Garneringen. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs kantarellerna knapriga 5-10 minuter. Hacka dillen.

  8. Toppa pajen med kantareller och dill. Smula över lite flingsalt. Peppra.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök