Läsartips: Lax i ugn med västerbottenost och löjrom

Västerbottenbakad lax i ugn är god festmat med en klick löjrom. Vispgrädden kan bytas ut mot mellangrädde. Här används laxfilé som skurits i tunna skivor.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 8 lax - färsk stora tunna skivor (á 75 g)
  • 2 dl västerbottensost - riven
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2,5 dl mellangrädde - (eller vispgrädde)

Garnering

  • 1 rödlök - liten skivad
  • 50 g löjrom
  • 0,5 knippa dill - (1/2 kruka)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut laxskivorna och fördela osten på skivorna, salta och peppra. Rulla ihop till rullar och lägg i en ugnssäker form. Häll över grädden.

  2. Ugnsstek ca 20 minuter mitt i ugnen. Garnera med lökringar, löjrom och dill. Servera med pressad potatis eller ris och någon grönsak. 

    Foto: Ulf Svensson

Vad tyckte du om receptet?