Vårsallad med varmrökt lax och grön dressing  

Matig sallad med ugnsrostad färskpotatis och lax. Små blad av ängssyra ger en fräsch touch till laxen. Dressingen har mycket umamismak från parmesan och sardeller och påminner om caesardressing.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 huvudsallad - eller 2 gemsallad
  • 100 g babyspenat
  • 3 snackgurkor - små eller 1 liten gurka
  • 0,5 vattenmelonrättika - eller 6 rädisor
  • 300 g varmrökt lax
  • 30 g ängssyra - röd

Grön dressing

  • 1 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 3 sardeller
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 50 g parmesan - riven
  • 2 tsk citron - pressad

Tillbehör

  • 1 baguette

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen. Torka av och blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Låt potatisen svalna.

  2. Dressing: Plocka alla blad från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilikablad, vitlök, sardeller och yoghurt. Rör ner majonnäs och parmesan. Smaka av dressingen med citronsaft.

  3. Blanda potatisen med hälften av dressingen i en skål.

  4. Skölj sallad och spenat och låt rinna av väl. Hyvla gurkan på längden och hyvla rättika eller rädisor i tunna skivor. Dela laxen i bitar.

  5. Fördela sallad, gurka, rättika, potatis och lax på ett fat. Strö över ängssyra. Servera med dressingen.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!