Lax- och spenatpaj med varmrökt lax

Recept på lax- och spenatpaj. Lax, spenat och fänkål är alltid gott tillsammans, så även i en paj.

Caroline Hofberg
Lax- och spenatpaj med varmrökt lax
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl - eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör - kallt
  • 1 - 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 150 g varmrökt laxfilé
  • 0,5 purjolök
  • 200 g babyspenat - färsk
  • smör
  • 2 tsk fänkålsfrön - nystötta
  • 1 dl dill - hackad
  • 2 dl lagrad ost - grovriven
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald

Gör så här

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  4. Fyllning: Dela laxen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.

  5. Fräs purjolök och spenat hastigt i smör. Blanda i fänkålsfrö mot slutet.

  6. Fördela spenatfräs och lax i det förgräddade pajskalet. Strö över dill och ost. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök