Varmrökt laxpaj med sallad

Varmrökt laxpaj med sallad är vårlig mat. Den krispiga salladen gör du ­medan pajen gräddas.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 rulle pajdeg - färdig kyld (250 g)
  • 1 gul lök
  • 250 g varmrökt lax
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk

Sallad

  • 2 dl ärtor - frysta små gröna
  • 3 gemsallad
  • 1 knippa rädisor
  • 0,5 msk dijonsenap
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald
  • strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut pajdegen i en rund form, 28 cm i diameter, med löstagbar kant. Täck kanterna med aluminium­folie så att inte kanterna bränns. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 min.

  2. Skala och skiva löken tunt. Fräs i het stekpanna med 1/2 msk olja. Fördela löken i pajskalet.

  3. Bryt laxen i bitar och fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, tills pajen stannat i mitten. Ta ut och låt svalna.

  5. Sallad: Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Kyl ner i kallt vatten. Strimla sallad och rädisor och blanda med ärterna.

  6. Vispa ihop 1 msk senap, 2 msk olja, 1 1/2 msk vinäger, 1 tsk socker, 1 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ihop dressing och sallad, toppa lite på pajen och servera resten till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!