Varmrökt laxpaj med sallad

Varmrökt laxpaj med sallad är vårlig mat. Den krispiga salladen gör du ­medan pajen gräddas.
Petra Lindstrand
Varmrökt laxpaj med sallad
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 rulle pajdeg - färdig kyld (250 g)
  • 1 gul lök
  • 250 g varmrökt lax
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk

Sallad

  • 2 dl ärtor - frysta små gröna
  • 3 gemsallad
  • 1 knippa rädisor
  • 0,5 msk dijonsenap
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald
  • strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut pajdegen i en rund form, 28 cm i diameter, med löstagbar kant. Täck kanterna med aluminium­folie så att inte kanterna bränns. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 min.

  2. Skala och skiva löken tunt. Fräs i het stekpanna med 1/2 msk olja. Fördela löken i pajskalet.

  3. Bryt laxen i bitar och fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, tills pajen stannat i mitten. Ta ut och låt svalna.

  5. Sallad: Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Kyl ner i kallt vatten. Strimla sallad och rädisor och blanda med ärterna.

  6. Vispa ihop 1 msk senap, 2 msk olja, 1 1/2 msk vinäger, 1 tsk socker, 1 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ihop dressing och sallad, toppa lite på pajen och servera resten till.

Vad tyckte du om receptet?