Varmrökt lax 
med tillbehör


Enkel festmat med goda tillbehör.

Mitt Kök
Varmrökt lax 
med tillbehör

Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 800 g varmrökt lax

Potatissallad:

  • 800 g färskpotatis
  • 1 gul lök - färsk
  • 100 g sockerärter
  • 10 rädisor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 msk grädde
  • salt - peppar
  • 1 dl basilikablad

Äppeltzatziki:

  • 1 äpple
  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk dill - hackad
  • salt - peppar

Örtkräm:

  • 1 burk kesella - 250 g, 10%
  • 100 g färskost
  • 1,5 dl basilikablad - löst packade
  • 2 msk gräslök
  • 1 tsk citron - pressad
  • salt - peppar

Gör så här

  1. Skrubba och koka potatisen. Ånga den torr och dela stora i bitar. Tvätta och skiva löken. Förväll sockerärterna i 2 minuter.

  2. Tvätta och dela rädisorna i bitar. Blanda potatis, lök, sockerärter och rädisor i en skål.

  3. Vispa ihop olja, vinäger, senap, grädde, salt och peppar och ringla över salladen. Strö över basilika.

  4. Skala och riv äpplet grovt. Krama ur lite vätska och blanda med yoghurt, pressad vitlök, olja, honung och dill. Smaka av med salt och peppar.

  5. Mixa kesella, färskost, basilika och gräslök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera laxen med potatissallad, äppeltzatziki och örtkräm.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök