Varm kålsallad med rostad vitkål och balsamicodressing

Varm kålsallad är en mättande sallad till julbordet. Kål är så gott när den är rostad.  Passar också fint som lunchrätt med bara lite julskinka till.

Liselotte Forslin
Varm kålsallad med rostad vitkål och balsamicodressing
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 700 g vitkål
  • 175 g morötter
  • 0,75 dl olivolja
  • 3 msk julsenap - grov
  • 250 g brysselkål
  • 2 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 dl quinoa - svart
  • 1 dl prästost - vällagrad, grovriven

Balsamicodressing

  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung - flytande
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär vitkålen i grova skivor och skär dem sedan tvärsöver.  Skala och skär morötterna i tunna skivor på snedden.

  2. Lägg kål och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Vispa ihop olja och senap och blanda med kålblandningen. Rosta mitt i ugnen 20-25 min tills det börjar få lite färg.

  3. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg den i en ugnssäker form. Rosta brysselkålen mitt i ugnen 10-12 min. Blanda brysselkålen med vitkål och morötter. Krydda med flingsalt och peppar.

  4. Koka quinoan enligt förpackningen anvisning.

  5. Dressing: Vispa ihop vinäger och honung. Vispa i oljan i en tunn stråle.  Krydda med salt och peppar.

  6. Fördela quinoan på ett fat och toppa med kål och morötter. Häll över balsamicodressingen och strö över osten.

Vad tyckte du om receptet?