Varm kålsallad med kanderad mandel

Recept på varm kålsallad med kanderad mandel. Underbart lättlagad och god sallad med två sorters kål, gula russin och agavesirapskanderade mandlar. Var försiktig när salladen blandas så att inte rödkålen färgar ner hela salladen. Skär inte heller rödkålen i för tunna strimlor. Dillen är viktig, den ger det där lilla extra.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Varm kålsallad med kanderad mandel
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 500 g rödkål
  • 500 g brysselkål
  • 2 msk rapsolja - + 1 msk + 1 msk
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 0,5 tsk salt - 0,5 tsk
  • 0,5 krm nymald svartpeppar - + 0,5
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 dl sötmandel
  • 1 msk agavesirap
  • 0,5 dl russin - gula

Garnering

  • dill

Gör så här

  1.  Ansa och grovstrimla rödkålen. Ansa och halvera stora brysselkål. Förväll brysselkålen i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.

  2. Fräs rödkålen i 2 msk olja tills den är mjuk men har lite motstånd kvar. Tillsätt sirap och vinäger och krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.

  3. Fräs brysselkålen i 1 msk olja tills den fått lite färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Vänd i dillen.

  4. Rosta mandeln i 1 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt agavesirap och blanda om. Häll upp på bakplåtspapper.

  5. Lägg rödkål och brysselkål på ett fat och toppa med mandel och russin. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?