Vårens silltallrik med sparris

Bjud på en silltallrik med saffranssill, dill- och gräslökssill, sparris och rädisor. Garnera med smörgåskrasse och ärtskott.
Elisabeth Johansson
Vårens silltallrik med sparris
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

Dill- och gräslökssill

  • 4 sillfiléer - 5-minuterssill
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 dl gräddfil
  • 0,5 dl gräslök
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - malen

Till garnering

  • gräslök

Senap- och crèmefraichegravad strömming

  • strömming - klargravad (sök recept på sajten)
  • 1 msk skånsk senap - grov
  • 2 msk senap
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl olja - neutral
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 2 msk dill - hackad

Tillbehör

  • 1 knippa sparris
  • 4 ägg - (kokta i 7 minuter)
  • 4 rädisor
  • 4 msk gräslök - hackad
  • 4 msk rödlök - hackad
  • smörgåskrasse
  • ärtskott
  • 500 g färskpotatis - nykokt

Gör så här

  1. Dill- och gräslökssill: Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar och lägg i en skål.

  2. Blanda majonnäs och gräddfil. Mixa 2 matskedar av gräs- löken, 1 matsked av dillen och vitlöken, tillsätt majonnäsen och gräddfilen. Mixa ihop såsen.

  3. Vänd i resten av gräslöken och dillen. Tillsätt honung, salt och peppar.

  4. Vänd ner sillbitarna i såsen. Garnera med gräslök.

  5. Senap- och crème fraichegravad strömming: Vispa ihop senap, strösocker och rödvinsvinäger i en skål. Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden, tillsätt crème fraiche, salt och dill.

  6. Vänd ner den klargravade strömmingen i senapssåsen.

  7. i mitten på tallriken.

  8. Lägg upp saffranssill, dill- och gräslökssill och senap- och crème fraichegravad strömming. Garnera med rädisor, hackad gräslök, hackad rödlök, smörgåskrasse och ärtskott. Servera potatisen antingen direkt på tallriken eller i en skål vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök