Vaniljyoghurtmoussetårta

Läcker yoghurtmoussetårta på pistaschmazarinbotten. Glasera tårtan med hallongelé och garnera med grädde och bär.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

Botten

  • 1 dl pistaschnötter
  • 1 dl sötströ
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 40 g smör
  • smör - mandelmjöl till formen

Yoghurtmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl sötströ
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 äggvitor
  • 2 dl yoghurt

Hallongelé

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl hallonpuré - mixade och passerade hallon
  • 1 msk sötströ

Hallongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk sötströ - eller lättströ
  • 2 dl hallon

Till garnering

  • vispgrädde
  • hallon - med grädde
  • hallon
  • jordgubbar
  • mynta

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, 20-22 centimeter i diameter, med smör. Bröa springformen med mandelmjöl.

  2. Mixa pistaschnötterna fint eller finhacka dem.

  3. Vispa ihop sötströ, ägg och äggula. Vispa i mandelmjölet. Smält smöret och vispa ner det i en fin stråle.

  4. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, kakan ska ha stannat i mitten. Låt kakan svalna.

  5. Yoghurtmousse: Lägg gelatinet i en skål med kallat vatten i 5-10 minuter. Vispa grädden lätt.

  6. Vispa upp äggulorna, sötströ och vaniljsocker tills det är fluffigt.

  7. Vispa upp äggvitorna.

  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vänd hastigt ner det i äggulesmeten och vänd sedan i grädden och yoghurten. Vänd sist i äggvitan. Häll upp moussen i tårtformen.

  9. Låt tårtan stå i frysen ett par timmar eller i kylen tills den stelnat.

  10. Hallongelé: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Koka upp hallonpurén och sötströ i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull och rör ner det i hallonpurén. Låt svalna lite, glasera sedan tårtan.

  11. Hallongrädde: Vispa grädden med sötströ eller lättströ. Mosa hallonen och vänd ner i grädden.

  12. Garnering: Spritsa på vispgrädde och hallongrädde. Lägg på hallon, jordgubbar och mynta.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök