Vaniljparfait med bär i rom med mandelstjärnor

Vaniljparfait med bär i rom och mandelstjärnor är en perfekt dessert, bara att ta fram ur frysen. Stjärnorna kan bakas långt i förväg. Rommen kan uteslutas eller ersättas med koncentrerad svartvinbärssaft. Tillbehör: mandelstjärnor, se recept
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Vaniljparfait

  • 6 äggulor
  • 4,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt

Bär i rom

  • 250 g körsbär - frysta
  • 250 g björnbär - frysta
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk rom - mörk

Gör så här

  1. Parfait: Vispa ihop äggulor, florsocker och vaniljsocker i en skål. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner fröna i grädden. Vispa grädden. Rör ner grädde och yoghurt i äggsmeten. Frys alltsammans ca 8 timmar i en bunke med rund botten klädd med plastfolie, ca 2 liter.

  2. Bär i rom: Tina körsbär och björnbär. Rör ut sockret i rommen. Blanda i bären och låt stå i kylen ca 2 timmar före servering.

  3. Temperera parfaiten i kylen ca 30 min före servering. Garnera med mandelstjärnor och servera med bär i rom.

  4. Tillbehör: mandelstjärnor, se recept

    Foto: Per Ranung

    Jultryfflar med apelsinsmak, bär i rom och vaniljparfait med mandelstjärnor. Frostade frukter gör du enkelt genom att pensla frukten med uppvispad äggvita, och doppa dem i rikligt med strösocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!