Vaniljkransar

Det är svårt att motstå doften och smaken av underbara vaniljkransar.

Katarina Carlgren
Vaniljkransar
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 175 g smör - kylskåpskallt
  • 4,25 dl vetemjöl
  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 stort ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered plåtar med bakplåtspapper.

  2. Skär smöret i mindre kuber och nyp ihop det med vetemjölet till en smulig deg. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt vaniljfrön, strösocker och mandelmjöl till degen och blanda.

  3. Vispa upp ägget, tillsätt det till smuldegen och arbeta ihop till en slät deg.

  4. Använd en kakpress och pressa ut stänger, 8–10 cm, forma dem till kransar och lägg dem på plåtar. Degen kan också rullas till tunna stänger och formas till kransar.

  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna på plåten i cirka 10 minuter och sedan på galler.

Vad tyckte du om receptet?