Vaniljkrämsfylld äppelpaj

Recept på äppelpaj fylld med vaniljkräm. Läcker äppelpaj med mycket smak av kanel och kardemumma. Vaniljkrämen gör pajen len och saftig.
Petra Lindstrand
Recept på vaniljkrämsfylld äppelpaj.
Recept på vaniljkrämsfylld äppelpaj. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk rårössocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg

Fyllning

  • 4 äpplen - syrliga
  • 2 msk rårössocker
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 2 krm ingefära - mald
  • 50 g röda vinbär

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk rårössocker
  • 1 ägg

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • ev grädde - vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret. Lägg smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Mixa till ett smul. Tillsätt  ägget och mixa hastigt  ihop till en deg. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 

  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel, kardemumma och ingefära. Fördela äpplena i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Kräm: Halvera och skrapa ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och -frön, grädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen från plattan, plocka bort vaniljstången och vispa i ägget.

  4. Höj ugnsvärmen till 200°. Ta ut kakan, strö över vinbären och häll över vaniljkrämen. Grädda kakan ytterligare ca 25 min, tills krämen stelnat. Ta ut och låt svalna. 

  5. Pudra över florsocker och servera gärna med en klick grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!