Vaniljbullar

Bullbak i helgen? Koka en härligt krämig och len vaniljkräm att fylla dem med. Om du vill frysa bullarna, frys in dem utan garneringen med smält smör och socker. Garnera dem när de tinat i stället!
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 25 g jäst för söta degar
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 krm kardemumma - stött
  • 1 ägg
  • 7,5 dl vetemjöl - ca

Vaniljkräm

  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Till pensling och garnering

  • smör - smält
  • strösocker

Gör så här

  1. Vaniljkräm: Blanda mjölk, grädde, äggulor, majsstärkelse och socker i en kastrull. Vispa krämen tjock på svag värme, men den får inte koka. Låt krämen kallna i ett kallt vattenbad. Smaksätt med vaniljsockret.

  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och grädde, rör om och låt degvätskan blir 35 grader. Häll den över jästen i degbunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa i bunken under plast i cirka 25 minuter.

  3. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rund platta, cirka ½ centimeter tjock. Ta ut rundlar, 8 centimeter i diameter med ett mått. Lägg en klick vaniljkräm på varje och nyp ihop degen till små nätta knyten. Lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Samla och knåda ihop degspill, kavla ut och fyll som med tidigare omgång.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

  5. Låt bullarna svalna på plåten någon minut, pensla dem med smält smör och rulla ovansidan i strösocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök