Vaniljbullar – recept på ljuvligt goda bullar
Jäsning: 1 timme och 10 minuter
I ugn: 8 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Vaniljbullar - bästa receptet. Godaste vaniljbullarna med smak av kardemumma, smör och vaniljsocker. Servera bullarna nygräddade - går också bra att frysa och värma.
Deg
-
150 g
smör
-
5 dl
mjölk
-
50 g
jäst
- för söta degar
-
0,5 tsk
salt
-
1 dl
strösocker
-
1 tsk
kardemumma
- stött
-
13 dl
vetemjöl
- (780g)
Fyllning
-
100 g
smör
- rumsvarmt
-
1 dl
strösocker
-
3 msk
vaniljsocker
Pensling
-
1
ägg
Garnering
-
mandelspån
Gör så här
-
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan samt socker, kardemumma och salt.
-
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
-
Fyllning: Blanda smöret med socker och vaniljsocker.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje del till en platta ca 25 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje degplatta. Rulla ihop till rullar från långsidan.
-
Skär varje längd till ca 20 bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
-
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över mandelspån och grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna under bakduk på galler.