Vaniljbullar med blåbär

Vaniljbullar blir extra smarriga med blåbärssylt. För bästa resultat, välj en riktigt fast blåbärssylt till vaniljbullarna.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk - (3 %)
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 12 - 13 dl vetemjöl - (720-780 g)

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk kardemumma - mald
  • 0,5 dl vaniljsocker - äkta
  • 1 dl blåbärssylt - fast

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande.

  3. Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i hushållsassistent eller för hand 5-10 min.

  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  5. Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker. Blanda i blåbärssylten.

  6. Dela degen i 4 delar. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca 15 x 25 cm. Bred på blåbärssmör.  Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 min.

  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i  ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!