Vaniljbullar i långpanna

Recept på underbart goda och saftiga vaniljbullar bakade i långpanna. Gott och enkelt.
Vaniljbullar i långpanna
Foto: Roger Olsson

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 11 - 13 dl vetemjöl - (660-780 g)

Fyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker
  • sötmandel - hackad

Gör så här

  1.   Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt 2-3 min. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna i en skål.

  3. Kavla ut degen till en rekt­angel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop den till en rulle. Skär den i 20 skivor. Lägg bullarna med snittytan upp i en långpanna, ca 32 x 38 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och sötmandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 13–15 min. Låt dem svalna i långpannan under en bakduk.

  5. Recept Linda Andersson, Hembakat

Vad tyckte du om receptet?