Vanilj- och kardemummagalette

Den som vill överraska med nybakad galette till frukost kan låta den kalljäsa i kylskåp och grädda den på morgonen. Den blir inte riktigt lika porös men lika god. Baka den då på kallt vatten, tryck ut degen direkt på plåten. Strax före gräddning hyvla över smör och strö på socker.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 0,4 pkt jäst - för söta degar
  • 2 msk vatten - ljummet
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g smör - mjukt
  • 2 tsk kardemumma - grovt, stött
  • 3 dl vetemjöl

Strössel

  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Blanda ut jästen med vattnet. Rör strö- och vaniljsocker med smöret tills det är poröst. Blanda jäst, smör- och sockerblandning, kardemumma och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa ca 2 timmar.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och tryck ut den till en stor rund kaka på en plåt med bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Hyvla över kallt smör och strö på socker.

  3. Grädda galetten mitt i ugnen 12-14 min. Skär den i tårtbitar.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!