Vanilj- och jordgubbsbullar

Recept på vanilj- och jordgubbsbullar. Saftiga bullar med generös fyllning.

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1 vaniljstång
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk - kall
  • 0,5 dl sirap - vit
  • 0,5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl special - -14, (780–840 g)

Jordgubbssylt

  • 500 g jordgubbar
  • 1,5 dl syltsocker

Fyllning

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 300 g mandelmassa
  • 1 dl marsánpulver
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 50 g smör
  • 1,5 dl rårössocker

Gör så här

  1. Tärna smöret. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna, spara stången till kompotten. Rör ut jästen i mjölken i en bakmaskin. Blanda i smör, vaniljfrön, sirap, salt och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig ca 15 min i -maskin. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 1/2 timme.

  2. Sylt: Snoppa och grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och vaniljstång. Koka ca 5 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Vispa ihop smör, mandelmassa, marsánpulver, socker och grädde till en smidig smet.

  4. Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 30 x 50 cm. Bred på mandelmassefyllning och därefter jordgubbssylt.

  5. Vik över degen och kavla den lätt. Skär i ca 3 cm tjocka längder och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bak-plåts-papper. Klicka eventuellt lite jordgubbssylt i mitten. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

  7. Garnering: Smält smöret och pensla bullarna. Doppa dem i rå-rörsocker.

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!