Vanilj- och hallontårta

Kreativiteten får flöda när det ska göras blommor av sugar paste.

Elisabeth Johansson
Vanilj- och hallontårta
Foto: Fotograf Helén Pe / Helén Pe

Botten

  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Frosting

  • 120 g smör - rumsvarmt
  • 9 dl florsocker
  • 200 g färskost
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 1 dl hallonsylt

Garnering

  • 3 pkt sugarpaste - (finns på t ex Panduro
  • ätbart guldpulver

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 170 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en hög springform, 20–22 cm i diameter.

  2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Sikta ner det i äggvispet och tillsätt smörmjölken. Vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen.

  4. Grädda bottnen längst ner i ugnen i 45–50 min, känn med en provsticka om bottnen är färdiggräddad. Låt kakan stå 5 min i formen och stjälp sedan upp den. Låt den svalna och skär den sedan i tre bottnar.

  5. Frosting: Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och fortsätt vispa. Blanda till sist ner färskost och vaniljsocker.

  6. Bred hallonsylt på två av bottnarna och spritsa på ett lager frosting, jämna till ytan med en palett. Lägg ihop bottnarna och lägg även på den sista bottnen. Spritsa frosting på kanterna och på toppen av tårtan och bred ut den i ett jämnt lager.

  7. Rulla små kulor av sugar paste. Dra ut ena kanten av en kula med baksidan av en sked till ett kronblad. Rulla ihop en av kulorna till en knopp och sätt bladen omlott runt knoppen. Fortsätt till önskad storlek, avsluta med ojämnt antal blad. Dekorera tårtan med sugar pasteblommor.

Vad tyckte du om receptet?