Valnötsvåfflor med äppelkompott och lönnsirap

Milda valnötter i våffelsmeten, nykokt äppelkompott ovanpå. En perfekt dessert som dessutom är glutenfri!
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 200 g valnötter
  • 2 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 dl vatten

Äppelkompott

  • 2 äpplen
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 1 kanelstång

Tillbehör

  • grädde - vispad
  • lönnsirap

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten, socker, citronsaft och kanel. Låt koka utan lock ca 5 min. Låt kompotten kallna.

  2. Smält smöret och låt svalna. Mal valnötterna på mandelkvarn. Blanda nötter, majsstärkelse, socker, bakpulver och salt. Blanda ner smör och vatten i nötblandningen och vispa till en klumpfri smet.

  3. Grädda ca 1 dl av smeten åt gången i ett medelvarmt våffeljärn tills våfflorna fått fin färg. Låt dem ligga på galler medan resten av smeten gräddas.

  4. Servera de nygräddade våfflorna med äppelkompott, grädde och lönnsirap. Garnera med mynta.

  5. Kökstipset! Grädda våfflorna direkt när smeten vispats ihop, annars sväller den och blir för tjock.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!