Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Valnötsflatbread med fikon och honungs­rostade valnötter

Recept på valnötsflatbread med fikon och honungs­rostade valnötter. Jättegoda att äta som de är, ­gärna med sallad till.

Elisabeth Johansson
Valnötsflatbread med fikon och honungs­rostade valnötter
Valnötsflatbread med fikon och honungs­rostade valnötter
Valnötsflatbread med fikon och honungs­rostade valnötter
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 2,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 msk havssalt
  • 1 tsk strösocker
  • 6 dl vetemjöl special - -7, (360–420 g), gärna ekologiskt

Topping

  • 1 rödlök
  • 6 fikon - färska
  • 100 g färskost - naturell
  • 100 g ost - riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 20 g rucola

Honungsrostade valnötter

  • 75 g valnötter
  • 1 msk honung - flytande

Gör så här

  1. Grovkrossa valnötterna.

  2. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och tillsätt olja, salt, socker och mjöl, spara lite mjöl till utbakningen.

  3. Arbeta degen smidig 5–10 min. Tillsätt valnötterna.

  4. Låt jäsa under bakduk 25–30 min. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till avlånga kakor, ca 15 x 25 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  5. Topping: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär löken i tunna ringar. Skär fikonen i klyftor.

  6. Bred över färskost. Fördela lök och fikon på pizzorna. Strö över ost.

  7. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 15 min.

  8. Valnötter: Rosta valnötterna med honung i en torr stekpanna.

  9. Ta pizzorna ur ugnen. Strö över flingsalt, peppar, rucola och honungsrostade valnötter.

Vad tyckte du om receptet?