Läckert valnötsbröd

Ett läckert bröd med knapriga valnötter, farinsocker och ljus sirap. Gott med både hårda julostar och mjuka, krämiga ostar.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 200 g valnötter
  • 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Häll i vattnet, smält smöret och blanda i.

  2. Rör i salt, farinsocker, sirap, rågmjöl och valnötter.

  3. Arbeta in lite i taget av vetemjölet till en smidig deg. Lägg på en bakduk eller sätt på plastfolie över bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 220 grader.

  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma degen till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

  6. Pudra degen med lite vetemjöl. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

  7. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!