Upplandskubb

Upplandskubben är ett bröd från 1920-talet som kokades på spisen – praktiskt när inte alla hushåll hade egen ugn. Brödet blir saftigt och hållbart. Då använde man den så vanliga raka mjölkkannan med lock, som rymde ca 3 liter. Först jäste brödet i kannan minst 2timmar. Mjölkkannan placerades sedan i en ännu större gryta, också den med lock. Brödet kokades sedan i vattenbad under 3-4timmar. Ett modernare sätt är att lägga brödet i en gryta med lock (minst 2 liter, ca 20 cm i diameter och inga bakelithandtag), ställa grytan i ugnen och grädda i 200° 50-60 min.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl - fint
  • 5 dl vetemjöl

TILL FORMEN

  • 1 msk smör
  • 2 msk rågmjöl - fint

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°, häll över jästen och rör om. Använd gärna en assistent. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig.

  2. Smörj och mjöla en rak gryta (minst 2 liter). Smörj även locket. Forma degen till en bulle som passar formen. Lägg ner den med den jämnaste sidan ner. Låt jäsa under lock 30-45 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Sätt på locket och ställ grytan på galler i nedre delen av ugnen. Grädda 50-60 min.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!