Ungersk gulasch med yoghurt

Recept på en riktigt klassisk soppa - ungersk gulasch. Smakrik och mustig soppgryta, perfekt till kalla kvällar året runt.
Petra Lindstrand
Ungersk gulasch med yoghurt
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g grytbitar av nöt
  • 1 stor gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,2 l vatten
  • 4 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk kummin - hel, stött
  • 3 lagerblad
  • 400 g potatis
  • 2 röda paprikor
  • 2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:

  • turkisk yoghurt
  • bladpersilja - hackad
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Torka köttbitarna med hushållspapper. Bryn dem i smör i en stekpanna så att det får fin färg runtom. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med ca 1 minut. Rör i tomatpuré och paprikapulver och stek ytterligare ca 1 minut.

  2. Lägg kött och lök i en gryta. Häll vattnet i stekpannan och låt koka upp. Häll vattnet i grytan. Tillsätt buljongtärningar, kummin och lagerblad. Sjud soppan med locket på glänt tills köttet börjar bli mört, ca 1 timme.

  3. Skala och tärna potatisen. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Blanda ner potatis och paprika i soppan och sjud ytterligare ca 30 min. Krydda med peppar.

  4. Servera soppan med en klick yoghurt, hackad persilja och bröd.

Vad tyckte du om receptet?