Lax i ugn med rotfrukter och getostkräm

Lax i ugn lagar och bakar sig praktiskt taget på egen hand på rätt temperatur. Det här är ett gott, enkelt och klassiskt recept med peppar, salt och lite olivolja. Servera den med rotfrukter i glada färger och toppa rätten med en god getostkräm på bland annat créme fraiche. Som sagt, det är lättlagat då den här rätten nästan sköter sig alldeles själv i ugnen.
Mitt Kök
JENNY GRIMSGÅRD
JENNY GRIMSGÅRD

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • salt
  • svartpeppar - nymalen
  • 1 - 2 msk olivolja
  • 1 kg rotfrukter - till exempel potatis, rödbetor, palsternacka, rödlök, blomkål

Getostkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g getost
  • 1 tsk honung
  • salt
  • svartpeppar - nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över salt och peppar. Ringla över olivolja och rosta i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter.

  2. Pensla laxen med lite olja och krydda med salt och peppar. Lägg den sedan på rotfrukterna och sätt in i ugnen igen cirka 15 minuter. Gör under tiden getostkrämen genom att mixa eller röra ihop alla ingredienser till en slät röra.

  3. Ta ut formen och servera laxen och rotfrukterna tillsammans med getostkrämen.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du fler goda fiskrecept 

Läs också: Lax i ugn – gott recept 

Recept från Mitt kök