Ugnspannkaka med blåbär

Lite extra lyxig och fluffig ugnspannkaka med mycket ägg. Pannkakan kommer att resa sig i ugnen, nästan som en sufflé, men sjunker snabbt ihop när man tar ut den.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1,25 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 0,75 tsk vaniljpulver
  • 2,5 msk strösocker
  • 1,5 dl mjölk - 3 procent
  • 3 ägg
  • 2 dl blåbär - färska eller frysta, ej tinade
  • 1 tsk potatismjöl
  • 2 msk smör

Servering

  • florsocker
  • bär - färska
  • pumpakärnor - rostade
  • turkisk yoghurt - , lättvispad grädde eller crème fraiche

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt, vaniljpulver och 2 msk strösocker i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i äggen, ett i taget. Låt gärna smeten vila i kylen i cirka 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ en stekpanna, som mäter 24 centimeter i diameter, en stund i ugnen så den blir varm.

  3. Blanda blåbär med potatismjöl och ½ msk strösocker.

  4. Ta ut stekpannan, lägg i smöret och rör så det smälter. Häll smeten i formen och strö över blåbären. Grädda pannkakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

  5. Pudra över lite florsocker och toppa med bär och pumpakärnor. Servera gärna med grädde, crème fraiche eller yoghurt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.