Ugnspannkaka med bacon och rårörda lingon

En ugnspannkaka med grönsaker i. Det gör den både vacker, god och mer mättande. På bilden är ugnspann­kakan gjord i två mindre ugnsformar, men det går bra att göra hela mängden i en långpanna, beräkna då lite längre tid i ugnen.

Petra Lindstrand
Ugnspannkaka med bacon och rårörda lingon
Ugnspannkaka med bacon och zucchini Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 0,5 kruka timjan
  • 200 g bacon
  • salt

Tillbehör

  • 2 dl lingon - rårörda
  • salladsmix

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Riv zucchinin grovt på rivjärn och blanda med 0,5 tsk salt. Låt stå i ca 10 min. Krama ur all vätska. Skala och strimla morötterna på strimmeljärn eller riv dem grovt på rivjärn.

  2. Häll mjölet i en skål och vispa i hälften av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, ägg och 0,5 tsk salt och vispa till en slät smet.

  3. Häll smeten i en smord långpanna eller två mindre ugnssäkra formar, gärna täckta med bakplåtspapper i botten. Strö över zucchini och morot. Repa och hacka ­timjanen och strö den över. Tryck ner allt lätt i smeten.

  4. Sätt plåten eller formarna mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i ca 25 min tills pannkakan fått fin färg.

  5. Stek baconet krispigt i en stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper.

  6. Servera pannkakan med bacon, ­rårörda lingon och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på klassisk ugnspannkaka hittar du här: