Ugnsbakade tomater med yoghurt, olivolja och oregano

Sötman i tomaterna kommer fram fint då de bakas länge i ugn och sötman bryter av fint mot yoghurtens syra. Ett perfekt tillbehör till exempelvis grillat kött eller fisk. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Thomas Sjögren
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 g tomater - blandade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 1 kruka oregano
  • svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 schalottenlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Skala och hacka vitlöken. Blanda den med tomaterna. Strö över salt och socker och ringla över olja.

  2. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 3 timmar. Låt tomaterna svalna.

  3. Bred ut yoghurt i bottnen på ett fat. Toppa med tomater och plockad oregano. Ringla över lite olja från tomaterna och strö över pepparn.

  4. Skala och skär löken i tunna ringar. Strö dem över tomaterna. Servera.

Fler recept av Thomas Sjögren:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!